Відносини

Топ-20 продуктів багатих на клітковину

Харчові волокна (клітковина) – найгрубіша частина рослин, розщепити які наша травна система не в змозі. За рахунок своєї структури харчові волокна затримуються в шлунку, і тоді настає ефект уявного насичення. В результаті людині знадобиться менша кількість їжі, йому легше дотримуватися низькокалорійну дієту.

З метою схуднення дієтологи всього світу практично одноголосно радять вживати в їжу більше рослинної їжі – термічно не оброблені овочів і фруктів. Ми представляємо топ найбагатших клітковиною продуктів.

20. Фісташки

У цих маленьких зелених горіхах міститься не тільки клітковина, яка змушує вашу травну систему правильно працювати, а й протеїн.

19. Перловка

Ідеальний гарнір практично до будь-якої страви. Може бути використана для приготування як перших так і других страв. Крім іншого, допомагає виводити холестерин з організму.

18. Апельсини

Дієтологи рекомендують не зчищати білий шар при очищенні апельсинів – в ньому містяться жиросжигающие поживні речовини.

17. Банани

Серед солодких фруктів банани – чемпіони за вмістом клітковини. Крім того, банани допомагають знизити артеріальний тиск.

16. Авокадо

Середній авокадо містить близько 13 грам клітковини (це багато), до того ж допомагає зробити ситним будь-який салат, в який даний продукт буде додано, навіть в невеликій кількості.

15. Попкорн

Несподіваний гість в списку. Проте кукурудза вважається цільнозерновим продуктом, а значить містить клітковину і стимулює травлення. Головне при вживанні поп-корну – є його чистим, відмовившись від будь-яких добавок і підсолоджувачів.

14. Сушений інжир

Сушений інжир дуже зручно тримати при собі в якості швидкого і корисного перекусу. Додайте до нього трохи горіхів і у вас завжди при собі буде чим підкріпитися в будь-якій життєвій ситуації.

13. Морква

Крім вмісту клітковини, морква прекрасно забезпечує почуття ситості. Закусите морквиною після прийому їжі замість чогось потенційно більш калорійного.

12. Зелений горох

Нав’язливе почуття легкого голоду можна перемогти за допомогою невеликого пакетика з соковитим і корисним зеленим горохом.

11. Геркулес

Початок дня з тарілкою вівсяної каші – ознака того що ви на правильному шляху. Крім запасу клітковини, щоденний вжиток вівсяних пластівців знижує рівень холестерину.

10. Какао

Перехід на вживання здорової їжі зовсім не означає повну відмову від шоколаду. Какао-порошок можна додавати в дуже велика кількість страв для додання шоколадного смаку без небезпеки підвищення калорійності.

9. Яблука

Про користь яблук відомо всім і можна нічого не писати. Варто тільки додати що вживати їх рекомендується з шкіркою.

8. Мигдаль

Більшість горіхів і насіння від природи багаті клітковиною. У випадку з мигдалем при покупці слід звернути увагу щоб він був не-смаженим. Вживати мигдаль рекомендується сушеним.

7. Цільнозернові макарони

Сьогодні багато хто знає що самі по собі макаронні вироби не шкідливі, а товстіють люди їх вживають найчастіше від добавок і соусів до них. Ну а цільнозернові макарони так взагалі можна вживати і на дієті в процесі схуднення.

6. Брокколі

Брокколі містить найбільшу кількість клітковини серед усіх овочів.

5. Груші

Одна груша містить близько 6 грам чистої клітковини. Це навіть більше ніж у яблук. І так само як і у випадку з яблуками, вживати груші рекомендується строго з шкіркою.

4. Гранат

Кісточки граната крім великої кількості клітковини містять поліфенол – антиоксидант який зменшує обсяг жирових клітин.

3. Насіння льону

Дві ложки насіння льону містять стільки ж клітковини скільки два яблука. Вживають льон звичайно ж не ложками: їм можна заправляти салати або додавати в йогурт.

2. Ожина і малина

Невелика чашка таких ягід містить майже 8 грам клітковини і величезна кількість антиоксидантів.

1. Нут

Половина чашки нуту містить майже 9 грам клітковини. Найкраще його додавати в салати, тому що сам по собі нут досить калорійний, щоб вживати його як окрему страву.